full

#053 - Hva er VOC? med Sverre Holøs, SINTEF | Badstuebygging | VOC? | Hvordan måler vi? | Er en VOC sensor nyttig for styring og drift? | Praktiske eksempler

Published on: 13th November, 2022

Vi inviterer Sverre Holøs, Senior Research Scientist i SINTEF Community, inn i studio for en prat om VOC - Hva er VOCer og hvorfor skal vi bry oss? Dette er et spørsmål vi har blitt stilt flere ganger, nå er det på tide å nerde ut og lære mer!

Sverre Holøs er utdannet biolog, og har arbeidet med inneklimaspørsmål siden 1990 i Mycoteam, Teknologisk institutt og i eget firma. Han er i dag seniorforsker i energi og inneklima hos SINTEF, og leder Norsk innemiljøorganisasjon. Sverre er like stolt over å ha bidratt til å få skolebygninger med elendig inneklima revet som å ha forsket på hvordan ventilasjon kan påvirke opplevd luftkvalitet, inneklimasymptomer og konsentrasjonsevne. Han har vært med å utvikle verktøy som elever kan bruke til å forske på eget inneklima.

📙 Episode oversikt :

  • 01:30 - Sverre gjør mye rart, ikke bare inneklima!
  • 05:00 - Hvordan vedlikeholde huset?
  • 07:00 - Hva er SINTEF Community?
  • 09:40 - La oss nerde ut om VOC!
  • 15:20 - Kan vi bruke VOC sensor for styring av bygg?
  • 20:50 - Hvordan kan vi praktisk bruke VOC?
  • 25:00 - Hvem er helten til Sverre?

🔗 Lenker:

Sverre Holøs

Next Episode All Episodes Previous Episode

Ta kontakt med oss da!

Tommy og Martin er lidenskapelig opptatt av Proptech eller Eiendomsteknologi. Vi er alltid på jakt etter tips til å finne riktige mennesker teknologi eller tema. Utenom å spille inn Podcast sprer de også kompetanse rundt eiendomsteknologi i form av foredrag for konferanser og bedrifter.
Show artwork for Praktisk PropTech

About the Podcast

Praktisk PropTech
med Tommy og Martin
Martin McGloin og Tommy Hagenes er lidenskapelig opptatt av å avmystifisere eiendomsteknologi og senke barrierer for å komme i gang med å utnytte IoT, sensorteknologi og de nye digitale verktøyene, samt måtene å utforske data om bygningene våre. Det er gjennom å samle inn mer data om bygningene våre, og presentere handlingsbar innsikt på en forståelig måte som vi gjør at vi kan oppfylle en visjon om mer bærekraftige og sunnere bygninger.

Vi tror de fleste som administrerer og driver kommersielle bygninger synes den teknologiske samtalen er for komplisert og forvirrende, og ser ofte ikke hvordan "gammel" teknologi kan brukes på nye måter for å skape verdi og muligheter (dvs. QR-koder og 3D-modeller). Vi vil avmystifisere fancy forkortelser og teknisk prat.

Ønsket med podcasten er å hjelpe mennesker med sterk profesjonell tilknytning til eiendommer og bygninger som vet at de må gjøre mer med teknologi, men er forvirret, usikker og søker å lære det siste innen eiendomsteknologi i Norge og i verden.

About your hosts

Tommy Hagenes

Profile picture for Tommy Hagenes
Tommy har jobbet med byggautomatisering i 12 år med erfaring med alt fra tekniker til avdelingsleder. Veien gikk videre til teknisk forvaltning med fokus på teknisk styring, spesielt på energieffektive bygninger. Etter dette spesialiserte Tommy seg i “Proptech” og sensorteknologi.

Reisen startet med etableringen av selskapet Energy Control AS som ønsker å være en akselerator for ny teknologi i næringsbygg. På denne reisen etablerte man også det fysiske bygget, Proptech Bergen som er en "levende co-work lab" med over 10 000 sensorer. I 2019/2020 har han gjennom Energy Control hjulpet over 200+ bygninger med å bli smartere til en lav pris, alt testet og verifisert på Proptech Bergen - Målet for 2021 er å digitalisere 1000+ bygg!

Martin McGloin

Profile picture for Martin McGloin
På dagtid er Martin produktsjef i Airthings, men han tenker hele tiden på hvordan IoT, software og sensorikk kan forenkle og optimalisere driften av byggene våre. Han er genuint opptatt av hverdagen til de som tilhører bygget, og er på en reise for å sørge for at dataen når de riktige menneskene i bygget, i et format de forstår.

Martin jobbet tidligere som softwareutvikler i FinTech-verden, så han har allerede vært med på en reise hvor en bransje (finans) har blitt totalt transformert takket være digitalisering, åpne data og nykommere. Han har også disruptet kundetjenester i flere bransjer med sin oppstartsbedrift Sorry as a Service som bladet Forbes anerkjente han for med en plass på "Forbes 30 Under 30" listen i 2017.

Alt i alt, en jovial Drammenser med irske aner.